Menu
reklama
reklama
reklama

12 kwietnia - Dzień Czekolady

czekolada0416 412 kwietnia -  Dzień Czekolady! Zobacz co możesz wyczarować z niej w domu.
Czy znasz kogoś kto nie lubi czekolady? Może tak... Ale wydaje się to trochę dziwne, prawda? Polacy z roku na rok zjadają coraz więcej czekolady, choć daleko nam jeszcze do mieszkańców Wielkiej Brytanii, Szwajcarii czy Belgii. W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady. Jest ona pyszna, a zdaniem niektórych naukowców także zdrowa. 12 kwietnia przypada święto wszystkich łakomczuchów – Dzień Czekolady. Z tej okazji Mistrzowie Wypieków podzielą się z Tobą ich tajemnicami na to, jakich sztuczek użyć by wydobyć z czekolady jej najlepszy smak.


czekolada0416 2Idealny czekoladowy mus.
Jeśli planujesz zrobić idealny mus z czekolady, najbardziej intensywny smak uzyskasz korzystając z czekolady deserowej o zawartości miazgi kakaowej od 55% do nawet powyżej 80%. „Czym więcej miazgi kakaowej zawiera czekolada, tym uzyskasz intensywniejszy czekoladowy smak. Zawartość miazgi kakaowej ma jednak wpływ nie tylko na smak ale i na gęstość musu. Mus z czekolady o zawartości miazgi czekoladowej powyżej 70% będzie gęstszy od musu z czekolady powyżej 50%, nawet jeśli użyjesz tej samej receptury” - mówi Marcin Surdyk, ekspert portalu www.mistrzowiewypiekow.pl, wybitny cukiernik z dwudziestoletnim doświadczeniem, autor wielu szkoleń cukierniczych.
Jaka czekolada do wypieków?
czekolada0416 3Jeśli chcesz wykorzystać czekoladę do wypieków, nie bez znaczenia jest to jakiej czekolady użyjesz. Najlepsza będzie ta w formie odpornych na wysoką temperaturę dropsów czekoladowych lub zwykła czekolada dobrej jakości z minimalnie 70% zawartością miazgi kakaowej.
Wyśmienita polewa
czekolada0416 5Czekolada jest również wspaniałym dodatkiem do deserów, ciast lub też w formie płynnej świetnie nada się jako polewa do owoców. „Jeśli chcesz upłynnić czekoladę deserową pamiętaj, aby jej temperatura nie przekroczyła 50° Celsjusza, ponieważ powyżej tej temperatury miazga kakaowa zaczyna się spalać. Przy czekoladzie mlecznej oraz białej temperatura nie powinna przekroczyć 45 stopni Celsjusza” - radzi Marcin Surdyk z portalu www.mistrzowiewypiekow.pl.
Wykwintne czekoladowe wióry
Doskonałym dodatkiem do tart, ciast, deserów i lodów są wiórki czekoladowe. Najlepsze są oczywiście te, które sami zrobimy w domu. Wbrew pozorom, przygotowanie ich jest dziecinnie proste. Aby uzyskać czekoladowe wióry, podgrzej czekoladę deserową tak, aby stała się płynna. Następnie rozsmaruj ją cienką warstwą na płaskiej powierzchni, np. na stole. Poczekaj do jej zaschnięcia, a następnie zeskrob ją w formie wiór szpatułką lub nożem.
Chcesz poznać więcej kulinarnych sekretów? Mistrzowie Wypieków zapraszają Cię do swojego świata na www.mistrzowiewypiekow.pl

Dodaj komentarz

Teksty i fotografie opublikowane w portalu stanowią własność intelektualną ich autorów. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Napisz komentarz.
Treść komentarza powinna być związana z tematem artykułu. Nie będą publikowane: Komentarze naruszające netykietę, oraz promujące komercyjne strony, produkty itp. Komentarze obraźliwe, bądź nie wnoszące nic do dyskusji. Komentarze propagujące nienawiść, rasizm, nietolerancję wobec poglądów, przekonań i wyznań. Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy umieszczanych przez użytkowników i gości serwisu. Odpowiedzialność za treść postów ponosi wyłącznie ich autor. Komentarze nie są materiałem prasowym w rozumieniu prawa prasowego.


Kod antyspamowy
Odśwież

Powrót na górę

Instytucje miejskie

Kultura

Polskie portale

INSTYTUCJE

Miasta różne

Follow Us