Menu
reklama
reklama

Lekkie desery - sposób na niebo pod podniebieniem

panna cotta 29 CustomLekkie desery

Słodkości to jedne z najprzyjemniejszych do przyrządzania, ale i do jedzenia, dań. Do ich przyrządzania można wykorzystywać najróżniejsze składniki, które świetnie zastępują sklepową chemię i tony cukru. Dzisiaj przepisy na dwa delikatne desery, którymi będziecie chcieli zajadać się bez końca.
Pieczony grysik waniliowy z truskawkami i rabarbarem

Zasmakuje miłośnikom słodkości i wiosny :) Można zaserwować jako obiad, ale i na deser. W przepisie proporcje kaszy manny i mleka są trochę inne niż zwykle jest to podane na opakowaniach - celowo, żeby grysik wyszedł dosyć gęsty.

grysik z truskawkami 9 CustomSkładniki:

10 łyżek kaszy manny
2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
kilka truskawek - ilość wedle uznania
łodyga rabarbaru
garść migdałów w płatkach
szklanka płatków owsianych
laska wanilii

grysik z truskawkami 11 CustomMleko gotujemy. Wsypujemy do niego kaszę intensywnie mieszając. Do środka zeskrobujemy ziarenka wanilii i dodajemy miód oraz część pokrojonych truskawek.
Resztę truskawek oraz rabarbar kroimy w plasterki. Kaszę wykładamy do blaszki, lub naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy owoce, płatki owsiane oraz migdały. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni i pieczemy około 20 minut.

panna cotta 38 CustomPanna Cotta

Bardzo prosty, robiący wrażenie deser. Ostatnio dosyć modny. Dlatego i ja postanowiłam ulec tej modzie i przyrządzić do konsumowania podczas leniwego popołudnia :)

Składniki na 5, 6 dosyć dużych porcji:

400 ml śmietanki 30%
500 ml mleka
4 - 4,5 łyżeczki żelatyny
laska wanilii
20 dag truskawek
4 łyżeczki cukru

panna cotta 35 CustomŚmietankę i mleko wlewamy do rondelka, dodając cukier, ziarenka zeskrobane z laski wanilii i gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę intensywnie mieszając, aż się rozpuści. Studzimy odrobinę przed włożeniem do lodówki.

Truskawki miksujemy w blenderze.

Ostudzoną śmietankę wlewamy do małych naczyń - ja skorzystałam z kieliszków do wina. Wstawiamy do lodówki,aby deser stężał.

Podajemy z sosem z truskawek, w dowolnej formie - albo w kieliszku, albo na talerzyku.

Aby deser wyleciał z naczynia, trzeba je przez chwilę potrzymać w ciepłej wodzie.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Teksty i fotografie opublikowane w portalu stanowią własność intelektualną ich autorów. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Napisz komentarz.
Treść komentarza powinna być związana z tematem artykułu. Nie będą publikowane: Komentarze naruszające netykietę, oraz promujące komercyjne strony, produkty itp. Komentarze obraźliwe, bądź nie wnoszące nic do dyskusji. Komentarze propagujące nienawiść, rasizm, nietolerancję wobec poglądów, przekonań i wyznań. Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy umieszczanych przez użytkowników i gości serwisu. Odpowiedzialność za treść postów ponosi wyłącznie ich autor. Komentarze nie są materiałem prasowym w rozumieniu prawa prasowego.


Kod antyspamowy
Odśwież

Powrót na górę

Instytucje miejskie

Kultura

Polskie portale

INSTYTUCJE

Miasta różne

Follow Us