Menu

ogłoszenie bezpłatne

 

Zdrowie (148)

Od poniedziałku ZUS ponownie otwarty dla klientów

 

Sosnowiec sala obsługi klienta 1200Od 4 maja w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych odbywać się będzie bezpośrednia obsługa klientów. ZUS jako jeden z pierwszych urzędów podjął decyzję, by otworzyć sale obsługi klientów. Pracownicy będą udzielać informacji w zakresie składania wniosków, dokumentów, a także pomogą w założeniu i potwierdzeniu profilu na Platformie Usług Elektronicznych.

- ZUS jako jeden z pierwszych urzędów podjął decyzję, aby otworzyć sale obsługi klientów. Wiemy jak bardzo jest to ważne dla osób, które szukają wszelkich informacji m.in. na temat rent i emerytur. Otwarcie naszych sal odbędzie się zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa. W poniedziałki nasze placówki będą dostępne od godz. 8.00 do godz. 18.00 - mówi prof. Gertruda Uścińska, prezes ZUS.

We wszystkich placówkach ZUS nadal pozostaną skrzynki, do których można samodzielnie składać dokumenty, wnioski lub pisma, bez kontaktu z pracownikiem ZUS.

Warto mieć profil PUE ZUS

- Zachęcamy naszych klientów do składania dokumentów przez internet, za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych (PUE) ZUS. Obecnie ponad 3,8 mln osób ma zarejestrowany profil PUE. To wygodne narzędzie do elektronicznego kontaktu z ZUS, w tym szczególnie do przekazywania wniosków w ramach tarczy antykryzysowej - mówi Beata Kopczyńska, regionalny rzecznik prasowy ZUS w województwie śląskim.

Profil PUE można założyć samodzielnie w domu, na własnym komputerze i potwierdzić profilem zaufanym. Jeśli nie mamy takiego profilu, od poniedziałku możemy swoje konto na PUE potwierdzić w ZUS. Zalogować się na Platformę Usług Elektronicznych można także poprzez bankowość internetową. Jest kilka banków, które udostępniły taką usługę.

Ważne bezpieczeństwo

Obsługa w placówkach ZUS będzie realizowana przy zachowaniu zasady odpowiedniego odstępu między klientami oczekującymi na obsługę (minimum 1,5 metra między osobami). Klienci będą wpuszczani pojedynczo, w zależności od dostępności stanowiska, na którym możliwe jest załatwienie danej sprawy. - Ze względu na bezpieczeństwo naszych klientów i pracowników prosimy, aby odwiedzać placówki ZUS tylko wtedy, kiedy jest to niezbędne. Takie osoby powinny posiadać środki ochrony osłaniające nos i usta, do czasu obowiązywania wytycznych rządowych.

Przy stanowisku będzie mogła przebywać tylko jedna osoba. Natomiast osoby towarzyszące, za wyjątkiem osób towarzyszących osobom z niepełnosprawnością, tłumaczy języka migowego, pełnomocników lub rodzica z dzieckiem, nie będą mogły podejść do stanowiska razem z osobą obsługiwaną. Prosimy o zastosowanie się do tych zasad dla dobra nas wszystkich - wyjaśnia rzeczniczka.

Czytaj dalej...

Sanepid zaktualizował pytania i odpowiedzi dot. żywności i koronawirusa

 

Główny Inspektor Sanitarny zamieścił we wtorek na swojej stronie zaktualizowane pytania i odpowiedzi dotyczące żywności i koronawirusa. Wynika z nich m.in., że jest mało prawdopodobne, by przenosił się on przez żywność.

Niemniej jednak w celu zminimalizowania ryzyka zakażenia istotne jest przestrzeganie zasad higieny oraz bezpieczeństwa produkcji, kupna, dostarczania oraz przygotowywania żywności. GIS przypomniał, że koronawirusy potrzebują do namnażania gospodarza, którym jest człowiek.

"Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st. C przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2" – napisał sanepid.

Ponadto przypomniał, że wirus przenosi się w sposób bezpośredni - poprzez kontakt z wydzielinami zainfekowanej osoby (drogą kropelkową, ale również przez kał i mocz) lub pośrednio – poprzez kontakt z powierzchniami, na których znajdują się wydzieliny osoby zainfekowanej, jeśli na nie nakaszlała lub nakichała. Sposobem na pozbycie się wirusa jest dezynfekcja zwykłymi środkami stosowanymi w domu.

Sanepid zwrócił uwagę też na zachowanie zasad higieny – właściwe mycie rąk, które ma "na celu zapobieganie zanieczyszczeniu żywności potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami, których źródłem mogą być osoby mające kontakt z żywnością". Przypomniano też zasady bezpieczeństwa i higieny pracownikom oraz przedsiębiorcom branży spożywczej oraz konsumentom.

"W miarę możliwości należy unikać przebywania w miejscach zatłoczonych, utrzymywać odstępy w kolejkach. Należy pamiętać o higienie rąk oraz higienie kichania i kasłania, w szczególności przy pakowaniu żywności luzem, nieopakowanej (pieczywo, produkty cukiernicze, orzechy). (…) Do pakowania należy używać dostępnych rękawic foliowych oraz torebek. Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze)" – przypomniano klientom.

Natomiast w domu należy zwrócić uwagę na właściwą higienę mycia i przygotowania żywności.

"To priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach" – wyjaśnił sanepid.

Dodał też, że powinno się np. wyrzucać opakowania zewnętrzne przed umieszczeniem produktu na półce, ale zachowywać istotne informacje np. datę przydatności do spożycia, a przed rozpoczęciem przygotowywania lub gotowania żywności, jak również po jej przygotowaniu należy umyć ręce ciepłą wodą i mydłem.

Sanepid zwrócił też uwagę, że jedzenie posiłków kupionych na wynos powinno się odbywać po przyjściu z nimi do domu, nie na ulicy.

Wśród odpowiedzi GIS znalazła się ta dotycząca tego jak bezpiecznie postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi "na wynos".

"Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłku zaraz po dostarczeniu. Nie zaleca się ich przechowywania. Jeśli decydujemy się na przechowanie dań gotowych (zupy, pizza, dania mięsne, ziemniaki etc.) – pamiętajmy o właściwych warunkach chłodniczych (lodówka - poniżej 5 st. C). Nie należy przechowywać dania dłużej niż 24h. Nigdy nie przechowujmy resztek posiłków, które jedliśmy. Jeśli chcemy przechować część dania, to nałóżmy na talerz ilość, którą zamierzamy spożyć, a resztę od razu umieśćmy w czystym zamykanym pojemniku i włóżmy do lodówki" – poinstruował sanepid.

Dodał, że przechowywane posiłki, takie jak np. zupy, należy doprowadzić do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70 st. C. Inne dania należy odgrzewać do temperatury powyżej 70 st. C.

GIS wyjaśnił także, jak powinna odbywać się dostawa i transport żywności oraz jak powinien postępować przedsiębiorca, jeśli osoba pracująca w zakładzie zostanie objęta kwarantanną albo zostanie u niej stwierdzone zakażenie koronawirusem.

Szczegółowe i zaktualizowane pytania i odpowiedzi sanepidu znajdują się na stronie: https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/zywnosc-zywnosc-i-woda/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa-aktualizacja-28-04-2020/ . (PAP)

autorka: Klaudia Torchała

Czytaj dalej...

Naukowcy w Hongkongu: nowa powłoka antywirusowa chroni przez 90 dni



Naukowcy z hongkońskiej uczelni opracowali antywirusową powłokę polimerową, która może ich zdaniem zapewniać przez 90 dni znaczącą ochronę przed bakteriami i wirusami, między innymi koronawirusem wywołującym Covid-19 – podała w poniedziałek agencja Reutera.

Opracowanym przez uczonych środkiem MAP-1 można spryskiwać powierzchnie w miejscach publicznych, takich jak przyciski w windach i poręcze przy schodach, by wytworzyć na nich powłokę ochronną. Jej opracowanie zajęło 10 lat – przekazali badacze z Hongkońskiego Uniwersytetu Nauki i Techniki (HKUST).

„Te miejsca są często dotykane i jednocześnie służą jako bardzo wydajny środek przenoszenia chorób” - powiedział wykładowca HKUST Joseph Kwan, jeden z członków zespołu, który opracował środek.

W powłoce, jaka tworzy się na powierzchniach po zastosowaniu środka, znajdują się miliony nanokapsłuek zawierających substancje dezynfekujące, które według Kwana skutecznie zabijają bakterie, wirusy i zarodniki roślin i grzybów nawet po wyschnięciu powłoki.

W przeciwieństwie do powszechnie stosowanych środków dezynfekcji, takich jak rozcieńczony wybielacz czy alkohol, działanie powłoki MAP-1 dodatkowo wzmacnia zastosowanie wrażliwych na ciepło polimerów, które uwalniają substancje odkażające przy kontakcie z ludzkim ciałem – powiedział badacz.

Zdaniem naukowców z HKUST powłoka jest bezpieczna dla skóry i środowiska i nie jest toksyczna. Po testach klinicznych w szpitalu i domu opieki nad seniorami produkt został w lutym dopuszczony do użytku i ma się pojawić w sklepach w maju – przekazał Reuters.

Według tej agencji we współpracy z lokalną organizacją charytatywną powłoka została już użyta w okolicy mieszkań ponad tysiąca hongkońskich rodzin z grupy niskich dochodów. „Czuję, że to wzmocniło naszą ochronę przed wirusem” - powiedziała cytowana przez Reutera Law Ha-yu, lokatorka niewielkiego mieszkania w budynku, w którym zastosowano środek.

Naukowcy przekazali, że MAP-1 jest już wykorzystywany w hongkońskich centrach handlowych, szkołach i ośrodkach sportowych. Jego użycie w szkołach kosztuje od 20 do 50 tys. dolarów hongkońskich (11-27 tys. zł) w zależności od spryskiwanej powierzchni. W planach jest również wprowadzenie do sprzedaży małych pojemników o pojemności 50-200 ml do zastosowań domowych.

W Hongkongu nie wykryto w niedzielę ani jednego nowego przypadku zakażenia koronawirusem. Łączny bilans infekcji wynosi 1038, z czego cztery osoby zmarły.(PAP)

anb/ akl/

Czytaj dalej...

Ministerstwo Zdrowia: na koronawirusa przebadano dotąd ponad 297 tys. próbek



Na koronawirusa przebadano dotąd 297 tys. 859 próbek; 286 tys. 098 z nich dało wynik negatywny, a 11 tys. 761 pozytywny - przekazało w poniedziałek Ministerstwo Zdrowia. W ciągu ostatniej doby wykonano ponad 7,2 tys. testów.

Zakażenie koronawirusem potwierdzono dotąd w Polsce u 11 tys. 761, z których 539 osób zmarło.

Najwięcej przypadków wykryto w woj. mazowieckim – 2348 i w woj. śląskim - 1918, a najmniej w woj. lubuskim - 87 i woj. warmińsko-mazurskim – 146. (PAP)

autor: Katarzyna Lechowicz-Dyl

Czytaj dalej...

Prezydent podpisał ustawę o tzw. tarczy antykryzysowej dot. szczególnych instrumentach wsparcia



aduda0215 1Prezydent Andrzej Duda podpisał o ustawę o tzw. tarczy antykryzysowej dot. szczególnych instrumentach wsparcia w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2 - podała w piątek prezydencka kancelaria. Zgodnie z nią z pomocy państwa mogły skorzystać firmy założone między 1 lutego a 1 kwietnia br.

Zasadnicza część ustawy o szczególnych instrumentach wsparcia w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-CoV-2, uchwalonej przez Sejm, odnosi się do pomocy dla firm.

Przewidziano w niej, że ARP zaoferuje przedsiębiorcom różne instrumenty wspierające bieżącą płynność finansową. Kapitał ma być kierowany przede wszystkim do sektora transportowego. Pomoc ma polegać również na udzielaniu pożyczek płynnościowych umożliwiających wsparcie bieżącego funkcjonowania firm z 15 miesięczną karencją w spłacie.

Ustawa zakłada ponadto zwiększenie dostępności pożyczek dla mikroprzedsiębiorców. Będą mogły je dostać podmioty, które nie zatrudniają pracowników. Aby skorzystać z umorzenia pożyczki, mikrofirma będzie musiała prowadzić działalność przez 3 miesiące od dnia udzielenia pożyczki.

Nowe prawo rozszerza też krąg przedsiębiorców, którzy będą uprawnieni do skorzystania z 3-miesięcznych "wakacji składkowych" o firmy zatrudniające do 49 osób. Zastrzeżono, że firmy zatrudniające od 10 do 49 osób będą zwolnione z opłacania składek w wysokości 50 proc. łącznej kwoty nieopłaconych należności z tytułu składek. Zwolnieniem ze składek objęto też wszystkich płatników będących spółdzielniami socjalnymi, bez względu na liczbę pracowników.

Ustawa przewiduje również ponowną wypłatę świadczenia postojowego. Zamiast jednokrotnego wsparcia dla przedsiębiorców i osób wykonujących umowy cywilnoprawne, będzie możliwość ponownego przyznania tego świadczenia, nie więcej niż trzykrotnie.

Ustawa daje możliwość objęcia pomocą, wsparciem z tarczy antykryzysowej przedsiębiorstw, które powstały między 1 lutego a 1 kwietnia br. Przewiduje też zwolnienie ze składki ZUS wszystkich firm jednoosobowych, bez względu na wysokość przychodu.

Ponadto ustawa umożliwia uruchomienie tzw. tarczy finansowej pozwalając na przykład Polskiemu Funduszowi Rozwoju emitować obligacje.

Zgodnie z ustawą przychody z tytułu zwolnienia z obowiązku opłacania należności składkowych, nie są przychodem w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz przepisów o podatku dochodowym od osób prawnych. Podobnie, przychodem takim nie będzie także kwota umorzonej pożyczki stanowiącej wsparcie.

Ustawa daje Agencji Rozwoju Przemysłu oraz Polskiemu Funduszowi Rozwoju dostęp do danych zewidencjonowanych na koncie płatnika składek i koncie ubezpieczonego, co w istotny sposób ma ułatwić tym instytucjom realizację ustawowych zadań związanych ze skutkami epidemii wywołanej COVID-19.

Nowe prawo zakłada, że w przypadku upływu kadencji organów polskiego związku sportowego do dnia 30 czerwca 2021 r. kadencja tych organów ulega przedłużeniu nie dłużej niż do dnia 30 września 2021 r.

Według ustawy w czasie stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii organy stanowiące jednostek samorządu terytorialnego oraz działające kolegialnie organy wykonawcze w jednostkach samorządu terytorialnego, mogą obradować zdalnie. (PAP)

wkr/ amac/

Czytaj dalej...

Premier: przedłużamy obowiązywanie ograniczeń




premier morawiecki2W związku z epidemią koronowirusa do 19 kwietnia przedłużamy obostrzenia dotyczące galerii handlowych, kin teatrów, zakładów fryzjerskich, kosmetycznych - poinformował premier Mateusz Morawiecki. Do 26 kwietnia przedłużamy zamknięcie szkół, wstrzymanie ruchu lotniczego i sanitarne kontrole na granicach - dodał.

Czytaj dalej...
Subskrybuj to źródło RSS