Soczysta pieczeń z indyka – dwa proste i smakowite pomysły
- Autor Alex

Szczególnie lubiane jest ono przez sportowców i kulturystów, ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka, w połączeniu z niewielkimi ilościami tłuszczów.
Wielu rodziców małych dzieci decyduje się właśnie na nie jako na pierwsze mięso w jadłospisie pociech.
Konsumenci mniej wymagający pod względem diety też bardzo cenią indyka, chwaląc jego delikatność i soczystość.
Przedstawiamy Państwu dwa przepisy na pieczeń z indyka, które pozwolą wydobyć z niego to, co najlepsze.
Pieczony filet z indyka w pikantnej marynacie
Nieskomplikowana w przygotowaniu pieczeń, podkreślająca kruche indycze mięso nutami ostrych przypraw.
- Poziom trudności: łatwe
- Liczba porcji z podanych składników: około 3
- Danie obiadowe
Składniki:
- 0,5 kg filetu z piersi indyka
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki curry
Przygotowanie:
- Mięso umyć i osuszyć
- Pozostałe składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać
- Natrzeć indyka marynatą, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na kilka godzin (albo na noc) do lodówki
- Rozgrzać piekarnik do 190°C, przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec przez 30-45 minut
- Bezpośrednio przed podaniem pozwolić pieczeni postać przez kilka minut w temperaturze pokojowej i pokroić w plastry
Glazurowana pierś z indyka
Efektowne, nieco czasochłonne ale satysfakcjonujące danie, kuszące błyszczącą skórką i bogatym aromatem.
- Poziom trudności: przeciętne
- Liczba porcji z podanych składników: około 4
- Danie obiadowe, odświętne
Składniki:
- 0,6-0,8 kg piersi z indyka
- 4 łyżki masła
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1/4 szklanki sherry
- 0,5 l rosołu drobiowego
- sól
- pieprz biały
Przygotowanie:
- Pierś z indyka opłukać, osuszyć i oprószyć solą oraz białym pieprzem
- Sklarować masło i oblać nim mięso
- W naczyniu żaroodpornym wstawić mięso na 35 min do piekarnika nagrzanego do 220°C. W trakcie pieczenia przewrócić je parokrotnie i polewać sosem
- Umytą marchew oraz obraną cebulę pokroić w kostkę
- Wymieszać miód z musztardą
- Na 10 min przed końcem pieczenia posmarować mięso miodem z musztardą i dodać marchew z cebulą do sosu. Po tym zabiegu nie przewracać piersi
- Po skończonym pieczeniu wyjąć indyka i nie narażając go na wychłodzenie dodać do sosu sherry i rosół
- Połowę sosu odparować, jeśli zajdzie taka potrzeba – doprawić solą i pieprzem, przecedzić i podać w sosjerce
Mamy nadzieję że dwa powyższe przepisy skuszą Państwa do sięgnięcia po smaczne i zdrowe mięso indycze. Bez względu na to, który z nich Państwo wybiorą, nam pozostaje jedno: życzyć smacznego!
Wingsofquality.eu
|