Menu

ogłoszenie bezpłatne

 

Najcenniejsze właściwości suszonych owoców

  • Autor  freepromo

 

suszone owocehDieta bogata we wszystkie cenne substancje odżywcze staje się obecnie kluczowym elementem zdrowego trybu życia wielu osób. W jadłospisie pojawia się spora ilość zróżnicowanych składników, obecnych w aktualnej piramidzie żywieniowej. Jednym z produktów, który wciąż wzbudza sporo kontrowersji, są suszone owoce. Z jednej strony stanowią wartościowe źródło wielu składników aktywnych, z drugiej są dość mocno kaloryczne. Dlaczego warto jeść suszone owoce i kto powinien po nie sięgać? Tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu.

Czy warto jeść suszone owoce?

Suszone owoce mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Osoby, które ich unikają, twierdzą, że tego typu produkty odznaczają się bardzo wysoką kalorycznością. Z kolei druga strona zauważa, iż w owocach suszonych znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych w prawidłowej diecie.

Jaka jest zatem prawda? Czy warto jeść suszone owoce, czy lepiej z nich zrezygnować?

Jak zawsze wszystko zależy od wielu różnych czynników. Oczywiście najbardziej wartościowe są produkty świeże, zupełnie nieprzetworzone.

Mimo to nie zapominajmy, że w ich suszonych odpowiednikach w zasadzie zawartość witamin, minerałów i błonnika pokarmowego jest zbliżona, a niekiedy nawet nieznacznie większa.

Trzeba przy tym jednak pamiętać, że suszone śliwki lub morele są znacznie mniejsze niż w pierwotnej formie, przez co często zjadamy ich więcej niż świeżych produktów. Przez to pochłaniamy też zdecydowanie większą dawkę kalorii.

Właściwości suszonych owoców

Co takiego znajdziemy w suszonych owocach? Przede wszystkim stanowią one cenne źródło błonnika pokarmowego, który reguluje metabolizm oraz usprawnia pracę całego układu trawiennego. Dlatego paradoksalnie suszone owoce potrafią być wsparciem w trakcie diety odchudzającej, jeśli tylko przestrzega się niewielkiego spożycia tego typu produktów.

Jakie jeszcze inne składniki są obecne w owocach suszonych? Zjedzenie ich pozwala zaspokoić zapotrzebowanie na niemal wszystkie witaminy oraz wiele minerałów, co skutecznie poprawia funkcjonowanie całego organizmu.

Suszone owoce a odchudzanie

Skoro w suszonych owocach jest tak wiele cennego błonnika, to skutecznie regulują one pracę całego układu pokarmowego oraz przyspieszają metabolizm. Dzięki temu łatwiej gubi się zbędne kilogramy. Suszone owoce idealnie sprawdzają się zatem jako wartościowe uzupełnienie diety redukcyjnej.

Jedynym problemem, co już wcześniej wspomnieliśmy, może być wysoka kaloryczność tego typu produktów. Wystarczy jednak podejść do ich spożycia z rozsądkiem i ograniczyć porcje do maksymalnie kilku sztuk.

Naturalne i niesiarkowane – najlepsze suszone owoce

Warto powiedzieć kilka słów o suszeniu owoców bez siarki, czyli bez konserwantu E220. Owoce niesiarkowane to najzdrowsze rozwiązanie, zawierające wiele, cennych składników odżywczych.

Pamiętajmy bowiem, że wykorzystanie E220 znacząco zmniejsza zawartość witamin (zwłaszcza z grupy B), a także potrafi wpływać na obniżenie walorów smakowych produktów.

Kiedy warto sięgać po suszone owoce?

Suszone owoce potrafią być niezmiernie wartościowe, jeśli tylko wybierzemy sprawdzone, ekologiczne produkty, wytworzone w sposób naturalny, bez szkodliwym dodatków takich, jak siarka lub cukier.

Kiedy powinniśmy po nie sięgać? Suszone odpowiedniki owoców to idealny sposób na zdrową przekąskę dla osób dbających o prawidłowe zbalansowanie diety. Produkty tego typu pozwalają łatwo zaspokoić mały lub nieco większy głód, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami i nie sięgamy po śmieciową żywność.

Niewielkie rozmiary oraz duża trwałość stanowią zaletę, wykorzystywaną w podróży. Owoce suszone łatwo zabrać do bagażu podręcznego, gdy jedziemy na wycieczkę lub wychodzimy na górskie szlaki.

Warto wprowadzić także do diety suszone owoce w momencie, gdy ich świeże odpowiedniki nie są aktualnie dostępne, na przykład w sezonie zimowym. Dzięki nim możemy bowiem dostarczyć wszystkich cennych składników odżywczych, bez dodatkowej suplementacji.

Suszone owoce – sposób na zdrowe przekąski i wartościowe uzupełnienie diety

Suszone owoce może nie są najważniejszym składnikiem diety, jednak wciąż pozostają jej wartościowym elementem. Powinno się wybrać je zamiast niezdrowych, gotowych przekąsek, pełnych konserwantów, cukrów złożonych i tłuszczów. Dzięki nim udaje się znacznie łatwiej utrzymać odpowiednią masę ciała, a niekiedy nawet zrzucić nieco kilogramów.

Owoce tego typu można przygotować samodzielnie lub znaleźć w sklepach. Powinni je jeść dorośli i dzieci – wszyscy, którzy chcą żywić się zdrowo i pełnowartościowo.

***

Jeśli szukasz informacji na temat zdrowej diety, warto wejść na stronę SklepAgnex, gdzie pojawiają się liczne ciekawostki i porady od specjalistów.

suszone owoce

Powrót na górę

Kultura

Polskie portale

INSTYTUCJE

Follow Us