Menu

ogłoszenie bezpłatne

 

Słodkości dla każdego - w przedświąteczny czas


owsianea 1Wszyscy znają uczucie, kiedy nagle koniecznie trzeba zjeść coś słodkiego.

Nie trzeba wtedy lecieć do sklepu po batona, bo samemu można przyrządzić dużo smaczniejsze smakołyki, które bez problemu zniwelują głód słodyczy.

 

Poniżej dwa przepisy na ciasteczka i bułeczki - trochę wieloziarniście i trochę drożdżowo.
Ciasteczka owsiane z gorzką czekoladą i cynamonem

owsianea 2Składniki:

niecały litr płatków owsianych
4 jajka
1/4 szklanki mleka
łyżka masła
pół kostki gorzkiej czekolady
łyżka cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
łyżeczka cynamonu
Do miski z płatkami owsianymi wbijamy 4 jajka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, cynamon, pokrojoną w kostkę czekoladę i wlewamy mleko. Roztapiamy łyżkę masła i również wlewamy do miski. Całość mieszamy.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Formujemy rękami małe ciasteczka, niezbyt grube i układamy na blaszce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż ciasteczka się przyrumienią. Wyjmujemy, posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu i jemy:)

jagodzianki 3 CustomDomowe jagodzianki
Zrobić samemu takie drożdżówki to sama radość.

A jeszcze jak nadzienie jest zrobione z uzbieranych własnoręcznie jagód, to dopiero szczęście :) Mogą być zamrożone, albo ze słoików zaprawionych latem.
Składniki na naprawdę duuużo jagodzianek różnych rozmiarów:

700 gramów mąki pszennej
3 jajka
paczka drożdży w proszku - 8 gramów (w proszku z braku laku)
pół szklanki ciepłej wody
szklanka mleka
4 łyżki cukry trzcinowego
szczypta soli
pół litra jagód - może być oczywiście więcej, jeśli damy radę je upchać w bułeczkach :)
dwie łyżki bułki tartej

Kruszonka - 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej

jagodzianki 2 CustomMasło z mlekiem podgrzewamy, aż stanie się płynne, studzimy. Mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy. Ostudzone masło z mlekiem mieszamy z suchymi składnikami, dodając jeszcze jajka i wodę - wyrabiamy ciasto rękami i odkładamy na godzinę, by urosło.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki, które do niej przygotowaliśmy, formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki, by stwardniała.
Jagody ugniatamy z bułką tartą.
Z przygotowanego ciasta drożdżowego urywamy kawałki, z których formujemy placuszki  -na nie kładziemy łyżeczką porcję jagód i staramy się "zamknąć" placuszek, by następnie z zawartością w środku uformować z nich kulki - rozmiar wedle uznania :)
Są smaczniejsze, jeśli się postaramy i władujemy do środka dużo jagód :)
Tak przygotowane jagodzianki układamy na wysmarowanej masłem i wyścielonej papierem do pieczenia blaszce (lub dwóch, lub trzech...). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kruszone trzemy na tarce celując w nasze buły :) Pieczemy około 15 - 20 minut. Można posypać pudrem :)

Zaloguj się, by skomentować
Powrót na górę

Kultura

Polskie portale

INSTYTUCJE

Follow Us