Menu

ogłoszenie bezpłatne

 

Na wiosnę? Rozgrzewające kremy warzywne

 

krem z groszku CustomTo pyszne, gęste zupy, wyjątkowo sycące i smaczne. Doskonale komponują się z grzankami, groszkiem ptysiowym, a nawet z grzankami. Taki krem pełen warzyw to ogromna porcja witamin, która jest w zupełności wystarczającym obiadowym posiłkiem. Delikatnie doprawione są rozkoszą dla podniebienia. Poniżej przedstawione są dwie propozycje smakowo kolorystyczne ? zielona i czerwona. Którą wybieracie?
Krem z zielonego groszku z chrupiącymi grzankami
Ta sycąca zupa przypadnie do gustu każdemu, kto jest miłośnikiem zielonego groszku. Jak zwykle - tanio i szybko, co wcale nie znaczy zdrowo i smacznie :)

Składniki - na 3 porcje:

450 gramów zielonego groszku - ja kupiłam mrożony, świeży jest cenowo nieosiągalny :)
mały kubek jogurtu naturalnego
dwie marchewki
trzy ziemniaki
sól
pieprz
bułka
kilka gałązek koperku

krem z groszku 24 CustomZiemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchew również obieramy i gotujemy razem z ziemniakami aż wszystko zmięknie. W tym czasie blendujemy groszek, dodając do niego jogurt. Dolewamy dwie szklanki wody i gotujemy.

Ugotowane warzywa odcedzamy, marchew kroimy na mniejsze kawałki - kostki, paski, plasterki - wedle uznania i wrzucamy do garnka z groszkiem.
Kroimy koperek, który również ląduje w zupie. Doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę bułkę - w ten sposób przyrządzamy grzanki.
Zupę podajemy w miseczkach, przybierając grzankami, w ilości dowolnej :)


krem z pomidorow 7 CustomAromatyczny krem pomidorowy
Kolejne danie pełne aromatycznych ziół, a do tego zdrowe - duża ilość niemalże surowego czosnku i cebuli to świetny sposób na odporność podczas chłodnych dni z kapryśną pogodą.

Aby przyrządzić dwie duże porcje potrzebujemy:

kilogram pomidorów
trzy średnie cebule
duża marchewka
duża pietruszka
natka pietruszki
trzy ząbki czosnku
łyżka kwaśnej śmietany
ser feta
sól
pieprz
bazylia
oregano
słodka papryka
oliwa

krem z pomidorow 8 CustomPomidory kroimy na cząstki i zaczynamy podduszać w garnku z z dwiema szklankami wody. Na dużych oczkach tarki ścieramy marchewkę i pietruszkę i dosypujemy do pomidorów. Wszystko razem dusimy około 15 minut. Marchewka i pietruszka mają być delikatnie twarde. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy cebule, wyciskamy czosnek i wrzucamy do garnka. Tak przygotowaną miksturę przelewamy do blendera i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ponownie wlewamy zupę do garnka, tym razem doprawiając dla smaku przyprawami. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę śmietany. Zupę przelewamy do miseczek, wrzucając do nich również pokrojony w kostkę ser - ja wrzuciłam około 10 kostek, ale oczywiście wszystko wedle uznania. Przybieramy zieloną pietruszką i jemy :)

>
Zaloguj się, by skomentować
Powrót na górę

Kultura

Polskie portale

INSTYTUCJE

Follow Us