Na wiosnę? Rozgrzewające kremy warzywne
- Autor Emilia
- wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
To pyszne, gęste zupy, wyjątkowo sycące i smaczne. Doskonale komponują się z grzankami, groszkiem ptysiowym, a nawet z grzankami. Taki krem pełen warzyw to ogromna porcja witamin, która jest w zupełności wystarczającym obiadowym posiłkiem. Delikatnie doprawione są rozkoszą dla podniebienia. Poniżej przedstawione są dwie propozycje smakowo kolorystyczne ? zielona i czerwona. Którą wybieracie?
Krem z zielonego groszku z chrupiącymi grzankami
Ta sycąca zupa przypadnie do gustu każdemu, kto jest miłośnikiem zielonego groszku. Jak zwykle - tanio i szybko, co wcale nie znaczy zdrowo i smacznie :)
Składniki - na 3 porcje:
450 gramów zielonego groszku - ja kupiłam mrożony, świeży jest cenowo nieosiągalny :)
mały kubek jogurtu naturalnego
dwie marchewki
trzy ziemniaki
sól
pieprz
bułka
kilka gałązek koperku
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchew również obieramy i gotujemy razem z ziemniakami aż wszystko zmięknie. W tym czasie blendujemy groszek, dodając do niego jogurt. Dolewamy dwie szklanki wody i gotujemy.
Ugotowane warzywa odcedzamy, marchew kroimy na mniejsze kawałki - kostki, paski, plasterki - wedle uznania i wrzucamy do garnka z groszkiem.
Kroimy koperek, który również ląduje w zupie. Doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę bułkę - w ten sposób przyrządzamy grzanki.
Zupę podajemy w miseczkach, przybierając grzankami, w ilości dowolnej :)
Aromatyczny krem pomidorowy
Kolejne danie pełne aromatycznych ziół, a do tego zdrowe - duża ilość niemalże surowego czosnku i cebuli to świetny sposób na odporność podczas chłodnych dni z kapryśną pogodą.
Aby przyrządzić dwie duże porcje potrzebujemy:
kilogram pomidorów
trzy średnie cebule
duża marchewka
duża pietruszka
natka pietruszki
trzy ząbki czosnku
łyżka kwaśnej śmietany
ser feta
sól
pieprz
bazylia
oregano
słodka papryka
oliwa
Pomidory kroimy na cząstki i zaczynamy podduszać w garnku z z dwiema szklankami wody. Na dużych oczkach tarki ścieramy marchewkę i pietruszkę i dosypujemy do pomidorów. Wszystko razem dusimy około 15 minut. Marchewka i pietruszka mają być delikatnie twarde. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy cebule, wyciskamy czosnek i wrzucamy do garnka. Tak przygotowaną miksturę przelewamy do blendera i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ponownie wlewamy zupę do garnka, tym razem doprawiając dla smaku przyprawami. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę śmietany. Zupę przelewamy do miseczek, wrzucając do nich również pokrojony w kostkę ser - ja wrzuciłam około 10 kostek, ale oczywiście wszystko wedle uznania. Przybieramy zieloną pietruszką i jemy :)
>Artykuły powiązane
- Zdrowie bez przeceny - wieczór dla wszystkich Pań
- Szpinakowy zawrót głowy z ciastem Leśny Mech Delecta!
- Lekkie desery - sposób na niebo pod podniebieniem
- 12 kwietnia - Dzień Czekolady
- Na niedzielny obiad - tradycyjnie makaron. Ale jaki! Podaje Emilia
- Słodkości dla każdego - w przedświąteczny czas
- Podano do stołu - Zdrowe śniadania
- Kakaowe ciasto jaglane z morelami i inne cuda z kaszy jaglanej !
- Smakikury polecają: Ciekawe potrawy z ziemniaków
- Podano do stołu... Truskawkowe pyszności na czerwiec.
- Z teki polskich przywar - narzekanie - komentarz refleksyjny