12 kwietnia - Dzień Czekolady
- Autor Alex
- wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
12 kwietnia - Dzień Czekolady! Zobacz co możesz wyczarować z niej w domu.
Czy znasz kogoś kto nie lubi czekolady? Może tak... Ale wydaje się to trochę dziwne, prawda? Polacy z roku na rok zjadają coraz więcej czekolady, choć daleko nam jeszcze do mieszkańców Wielkiej Brytanii, Szwajcarii czy Belgii. W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady. Jest ona pyszna, a zdaniem niektórych naukowców także zdrowa. 12 kwietnia przypada święto wszystkich łakomczuchów ? Dzień Czekolady. Z tej okazji Mistrzowie Wypieków podzielą się z Tobą ich tajemnicami na to, jakich sztuczek użyć by wydobyć z czekolady jej najlepszy smak.
Idealny czekoladowy mus.
Jeśli planujesz zrobić idealny mus z czekolady, najbardziej intensywny smak uzyskasz korzystając z czekolady deserowej o zawartości miazgi kakaowej od 55% do nawet powyżej 80%. ?Czym więcej miazgi kakaowej zawiera czekolada, tym uzyskasz intensywniejszy czekoladowy smak. Zawartość miazgi kakaowej ma jednak wpływ nie tylko na smak ale i na gęstość musu. Mus z czekolady o zawartości miazgi czekoladowej powyżej 70% będzie gęstszy od musu z czekolady powyżej 50%, nawet jeśli użyjesz tej samej receptury? - mówi Marcin Surdyk, ekspert portalu www.mistrzowiewypiekow.pl, wybitny cukiernik z dwudziestoletnim doświadczeniem, autor wielu szkoleń cukierniczych.
Jaka czekolada do wypieków?
Jeśli chcesz wykorzystać czekoladę do wypieków, nie bez znaczenia jest to jakiej czekolady użyjesz. Najlepsza będzie ta w formie odpornych na wysoką temperaturę dropsów czekoladowych lub zwykła czekolada dobrej jakości z minimalnie 70% zawartością miazgi kakaowej.
Wyśmienita polewa
Czekolada jest również wspaniałym dodatkiem do deserów, ciast lub też w formie płynnej świetnie nada się jako polewa do owoców. ?Jeśli chcesz upłynnić czekoladę deserową pamiętaj, aby jej temperatura nie przekroczyła 50° Celsjusza, ponieważ powyżej tej temperatury miazga kakaowa zaczyna się spalać. Przy czekoladzie mlecznej oraz białej temperatura nie powinna przekroczyć 45 stopni Celsjusza? - radzi Marcin Surdyk z portalu www.mistrzowiewypiekow.pl.
Wykwintne czekoladowe wióry
Doskonałym dodatkiem do tart, ciast, deserów i lodów są wiórki czekoladowe. Najlepsze są oczywiście te, które sami zrobimy w domu. Wbrew pozorom, przygotowanie ich jest dziecinnie proste. Aby uzyskać czekoladowe wióry, podgrzej czekoladę deserową tak, aby stała się płynna. Następnie rozsmaruj ją cienką warstwą na płaskiej powierzchni, np. na stole. Poczekaj do jej zaschnięcia, a następnie zeskrob ją w formie wiór szpatułką lub nożem.
Chcesz poznać więcej kulinarnych sekretów? Mistrzowie Wypieków zapraszają Cię do swojego świata na www.mistrzowiewypiekow.pl
Artykuły powiązane
- Zdrowie bez przeceny - wieczór dla wszystkich Pań
- Szpinakowy zawrót głowy z ciastem Leśny Mech Delecta!
- Lekkie desery - sposób na niebo pod podniebieniem
- Na wiosnę? Rozgrzewające kremy warzywne
- Na niedzielny obiad - tradycyjnie makaron. Ale jaki! Podaje Emilia
- Kakaowe ciasto jaglane z morelami i inne cuda z kaszy jaglanej !
- Podano do stołu... Truskawkowe pyszności na czerwiec.
- Spagetti bez grama mięsa - Emilia radzi
Najnowsze od Alex
Zaloguj się, by skomentować