Lekkie desery - sposób na niebo pod podniebieniem
- Autor Emilia
- wielkość czcionki Zmniejsz czcionkę Powiększ czcionkę
Lekkie desery
Słodkości to jedne z najprzyjemniejszych do przyrządzania, ale i do jedzenia, dań. Do ich przyrządzania można wykorzystywać najróżniejsze składniki, które świetnie zastępują sklepową chemię i tony cukru. Dzisiaj przepisy na dwa delikatne desery, którymi będziecie chcieli zajadać się bez końca.
Pieczony grysik waniliowy z truskawkami i rabarbarem
Zasmakuje miłośnikom słodkości i wiosny :) Można zaserwować jako obiad, ale i na deser. W przepisie proporcje kaszy manny i mleka są trochę inne niż zwykle jest to podane na opakowaniach - celowo, żeby grysik wyszedł dosyć gęsty.
10 łyżek kaszy manny
2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
kilka truskawek - ilość wedle uznania
łodyga rabarbaru
garść migdałów w płatkach
szklanka płatków owsianych
laska wanilii
Mleko gotujemy. Wsypujemy do niego kaszę intensywnie mieszając. Do środka zeskrobujemy ziarenka wanilii i dodajemy miód oraz część pokrojonych truskawek.
Resztę truskawek oraz rabarbar kroimy w plasterki. Kaszę wykładamy do blaszki, lub naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy owoce, płatki owsiane oraz migdały. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni i pieczemy około 20 minut.
Bardzo prosty, robiący wrażenie deser. Ostatnio dosyć modny. Dlatego i ja postanowiłam ulec tej modzie i przyrządzić do konsumowania podczas leniwego popołudnia :)
Składniki na 5, 6 dosyć dużych porcji:
400 ml śmietanki 30%
500 ml mleka
4 - 4,5 łyżeczki żelatyny
laska wanilii
20 dag truskawek
4 łyżeczki cukru
Śmietankę i mleko wlewamy do rondelka, dodając cukier, ziarenka zeskrobane z laski wanilii i gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę intensywnie mieszając, aż się rozpuści. Studzimy odrobinę przed włożeniem do lodówki.
Truskawki miksujemy w blenderze.
Ostudzoną śmietankę wlewamy do małych naczyń - ja skorzystałam z kieliszków do wina. Wstawiamy do lodówki,aby deser stężał.
Podajemy z sosem z truskawek, w dowolnej formie - albo w kieliszku, albo na talerzyku.
Aby deser wyleciał z naczynia, trzeba je przez chwilę potrzymać w ciepłej wodzie.
Smacznego :)
Artykuły powiązane
- Światowy Dzień Mycia Rąk
- Czy latem włosy rosną szybciej? Prawda czy fałsz?
- Badanie Osteoporozy Zbadaj swoje kości
- Wścieklizna — śmiertelnie groźna nie tylko w podróży
- Właśnie kwitnie biały - czarny - dziki bez. Zbierajmy go dla zdrowia.
- Nowe zagrożenie na liście chorób wywołanych paleniem tytoniu
- NSZZ Solidarność ZG Sobieski wspiera jaworznicki szpital i pogotowie ratunkowe
- #NieKłamRatownikom - służby apelują, aby nie narażać ich zdrowia podczas stanu zagrożenia
- Szczyt zachorowań na grypę trwa - 15 zgonów w lutym
- Pieniądze czekają - wystarczy mieć pomysł i wziąć udział w konkursie
- Zebrali niemal 30 tysięcy "przechodzonych" biustonoszy - Szacunek!